Door Xavier Kat | 3 april 2020
Alles wat u moet weten over deze feestelijke wijn. In deze Champagne
Special geven we antwoord op vragen zoals, wanneer mag een
mousserende wijn eigenlijk champagne heten? Waarom is champagne
duurder dan iedere andere mousserende wijn en betaal je niet vooral
voor het etiket? Plus andere leuke weetjes over deze hemelse drank die
met veel genoegen door staatshoofden, filmsterren, popidolen, en
andere wereldsterren in overvloed wordt geconsumeerd.
Wat maakt champagne tot champagne?
Ten eerste de ligging van het gebied, La
Champagne. Met de noordelijke ligging (ten
oosten van Parijs) is het klimaat hier voor een
wijnstok aan de koele kant. En ondanks dat
de Champagne niet aan zee ligt, ondervindt
het klimaat wel een matigende invloed van de
Atlantische Oceaan. Die haalt er hier de harde
kantjes enigszins vanaf en zorgt bovendien voor
de nodige neerslag door het jaar heen. Maar
de streek kent ook continentale invloeden, die
er juist voor zorgen dat de winters alsnog koud
kunnen zijn en de zomers zonnig en warm.
Champagne dankt zijn grote status onder andere aan de unieke ligging en het klimaatZet daarnaast het geaccidenteerde landschap met vele heuvels waardoor de aangeplante druiven op de juiste, steile hellingen volop kunnen profiteren van het zonlicht en het wordt duidelijk dat de druiven hier ondanks de noordelijke ligging goed kunnen rijpen. Ten tweede is er de bijzondere bodem, die bijna overal in de Champagne bestaat uit kalk (krijt). Een ideale bodem voor de hier heersende omstandigheden en de druiven die staan aangeplant. De combinatie van klimaat en bodem zorgen ervoor dat de druiven hier op het moment van oogsten een relatief laag suikergehalte bezitten (= laag potentieel alcohol) en een relatief hoge zuurgraad, maar desondanks een perfecte aromatische rijpheid bezitten. Een uniek optimum dat essentieel is voor het maken van een zeer verfijnde mousserende wijn. Even terzijde: misschien was het u al opgevallen, maar we hebben het over ‘La Champagne’ als we het over het gebied hebben en over ‘champagne’ als het over de mousserende wijn gaat. Het herkomstgebied is trouwens zeer groot: het beslaat zo’n 35.000 hectare wijngaard, onder te verdelen in vier hoofdregio’s met ieder hun eigen karakteristieken, te weten: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs en Côte des Bar (l’Aube). Met daarnaast nog de kleinere regio’s Côte de Sézanne en Coteaux Vitryat. Welke druiven worden er in de Champagne gebruikt? Champagne mag uit maar liefst zeven toegestane druivensoorten bestaan, waarvan chardonnay en pinot noir verreweg de bekendste zijn. Daarnaast speelt ook de pinot meunier een prominente rol. Veel minder gebruikt, maar ook toegestaan zijn de druiven pinot blanc, pinot gris, arbane en petit meslier. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat in veel champagnes de blauwe druiven pinot noir en pinot meunier worden gebruikt zonder dat de wijn rood of rosé kleurt. De kleurstoffen zitten bij deze druiven in de schillen en door druiven na de oogst direct te persen, blijft het sap blank.
Champagne is iets unieks en laat zich niet imiterenDat resulteert in een verfijning van de mousse, een romige textuur en extra complexiteit. Dit stadium waarbij de fles in horizontale positie ligt, heet sur latte en duurt in de Champagne verplicht minimaal vijftien maanden. Na de flesrijping is het tijd om de dode gistcellen uit de fles te verwijderen. Door de fles steeds even kort te schudden en dan iets schuiner te zetten (remuage), met de hals naar beneden, verzamelen de gistcellen zich direct onder de kroonkurk in de hals van de fles. De halzen worden nu snel en kort bevroren in een speciaal pekelbad, waardoor er een harde ijsprop met gist ontstaat, die er bij het openen (de degorgement) van de kroonkurk onder druk van het koolzuur uit schiet. De fles wordt hierna aangevuld met de liqueur d’expédition, een mengsel van wijn en suiker, die de uiteindelijke zoetheid van de champagne bepaalt. Hierna wordt de fles definitief gebotteld met een echte kurk, die nog eens extra verankerd wordt met een constructie van ijzerdraad, muselet geheten.
“Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right.” – Mark TwainLees hier het hele verhaal of abonneer je op Vinée Vineuse.
Door je persoonlijke gegevens te verwijderen wordt de toegang tot je account verwijderd. Hierdoor kan je niet meer bij je bestelgeschiedenis en andere gegevens.