Het jaar 2020 in het kort

Het jaar 2020 in het kort

Door Xavier Kat | 16-6-2021

Het kan niet anders dan dat ik een oude sok aan het worden ben, want alweer voor de 28ste keer proefde ik het nieuwe oogstjaar Bordeaux ‘En Primeur’. 26 keer in het door mij zo geliefde Bordeaux, maar de laatste twee keer hier in Haarlem. Het kon niet anders. Gelukkig stelde Bordeaux zich coöperatief op en stuurden zelfs de mooiste chateaus ons proefflessen toe. Dit jaar proefden we zo’n honderdvijftig wijnen. Dat is voldoende om een goed en breed beeld van het jaar te krijgen. Bovendien hebben we enkel proefflessen opgevraagd van de chateaus die wij belangrijk achten.



De argumenten om 2020 te kopen:

  • - De kwaliteit van het oogstjaar, dat gemiddeld gezien zeer hoog is
  • - Een prachtige balans tussen intensiteit en frisheid
  • - Hoge tot zeer hoge scores vanuit de internationale vakpers
  • - Een uitstekend bewaarpotentieel voor de meeste wijnen
  • - Een unieke trilogie van drie topjaren op rij: 2018 – 2019 – 2020
  • - Prijzen die door Corona op een redelijk tot goed niveau liggen
  • - Hoewel triviaal: de aantrekkingskracht van het getal 2020

Het jaar 2020 in het kort

De winter was ongekend warm en er viel veel regen, wat zorgde voor de benodigde aanvulling van de waterreserves. Het zorgde voor een vroege start van het groeiseizoen. Hoewel eind maart de wijngaarden plotseling met sneeuw werden bedekt, was de koude gelukkig niet zodanig dat dit tot vorstschade leidde. April was vervolgens weer ongebruikelijk warm, en viel er de nodige regen, wat de groei in de wijngaard verder stimuleerde. Ook mei was aan het begin en eind zeer warm, maar ook nat, wat op dat moment leidde tot een snelle verspreiding van meeldauw. Wijngaardmanagers moesten ieder moment dat de wijngaard droog was, deze behandelen tegen deze agressieve meeldauw. De combinatie van hoge temperaturen en neerslag zorgde ook dat de vegetatie een voorsprong had en het midden van de bloeiperiode zo’n twee weken vroeger lag dan gemiddeld. Een vroege oogst lag dan ook in het verschiet. Ware het niet dat juni op de rem trapte met koel en nat weer. Eind juni klaarde het weer op en begon er een lange periode van bijna twee maanden van warmte en extreme droogte. In de hele maand juli viel nagenoeg geen druppel regen. Omdat de waterreserves goed waren aangevuld in de maanden ervoor, konden de meeste bodems dit goed hebben. Alleen de drainerende zand- en kiezelbodems hadden het wat lastiger en dan met name de jonge aanplant. Toen de warmte (ook in de nachten) ook in augustus aanhield, begon de droogte een groter probleem te vormen en ontstond er warmtestress in de wijngaard. De wijnstok gaat dan in een overlevingsmodus en stopt geen energie meer in de rijping van de druiven. De verkleuring van de druiven verliep op dit moment minder goed. In de tweede week van augustus begon het te regenen. Een regen die zeer welkom was en een sleutelrol speelde in het uiteindelijke succes van het jaar. De regen was echter niet overal even uitbundig en op sommige plekken zelfs iets te. Dit gegeven leidde ook tot heterogeniteit binnen het jaar.


''Doorslaggevend voor de hoge kwaliteit van het jaar 2020 was de regen in augustus precies op tijd kwam en de koele nachten voorafgaand aan de oogst.''


De tweede helft van augustus kwam het goede weer terug, maar was het iets koeler, met vooral ook koele nachten. En terwijl de rijping van de druiven nu weer volledig op gang kwam, bleef een goede zuurgraad in de druiven behouden; een andere belangrijke succesfactor van het jaar. De merlot werd onder ideale omstandigheden rond de tweede week van september geoogst, in veel gevallen direct gevolgd door de cabernets. Op sommige plekken moest langer gewacht worden op rijpheid en werd men ‘gepest’ door terugkerende regen. In algemene zin leidde dit gelukkig niet tot grote problemen. Concluderend kunnen we stellen dat de weg die de wijngaard in 2020 doorliep, afweek van het ideaalplaatje, maar precies op de momenten dat het nodig was de juiste wind in de rug kreeg. Uiteindelijk zorgde dit voor een jaar dat uitzonderlijke wijnen heeft voortgebracht. In brede zin kunnen we spreken van een zeer goed jaar. Niet overal kon echter in dezelfde mate worden geprofiteerd van de genoemde rugwind, waardoor we hier en daar ook enkele teleurstellende wijnen zijn tegengekomen. U zult begrijpen dat we ons in onze selectie concentreren op de succeswijnen van 2020.


In het bovenstaande verhaal is het belangrijk om te beseffen dat de hoeveelheid neerslag van plek tot plek zeer kan verschillen en zowel de voor- als nadelen per plek groter of kleiner zijn geweest. Ook het vermogen van een bodem om water vast te houden of juist door te laten, speelt hierbij een belangrijke rol. Juist hierdoor bespeuren we in 2020 toch wel enige verschillen in kwaliteit. Over het algemeen kunnen we stellen dat de grote terroirs – daar waar de crus classés zich bevinden – juist dit jaar in het voordeel waren.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod