Biologische wijnbouw in Chili

Biologische wijnbouw in Chili

Door Jamie Verbraak | 7 maart 2018

Naar aanleiding van de Vinée Vineuse over biologische wijnbouw heeft Okhuysen mij gevraagd om een stukje te schrijven over onze ervaringen met en visie op biologische wijnbouw in Chili.

Over ons…

Casa Marín is het wijnbedrijf van mijn schoonmoeder, Maria Luz Marín (Marilu). Marilu was de eerste vrouwelijke wijnmaakster in Chili en heeft haar droom als wijnproducent weten waar te maken: haar eigen wijnhuis en wijngaard in de Lo Abarca Vallei. Eind jaren ‘90 geloofde niemand in de droom van Marilu; de locatie was te koud voor het maken van wijnen, te veel heuvels en een te dure investering. Maar Marilu was ervan overtuigd dat ze in Lo Abarca topwijnen kon maken. Vandaag staat Casa Marín wereldwijd bekend als Chili´s beste witte-wijnproducent en hebben onze wijnen al vele prijzen gewonnen.

Tegenwoordig is haar zoon Felipe Marín de wijnmaker en wijngaardmanager. In de meeste wijnbedrijven in Chili is er één wijngaardmanager en één wijnmaker, maar op Casa Marín is Felipe verantwoordelijk voor beide: van het snoeien van de planten tot het bottelen van de wijnen…en dan kom ik in beeld: van de wijn in de fles tot aan de tafel van de consument.

Felipe Marin

Onze filosofie

Casa Marín valt onder de categorie duurzame wijnbouw (lutte raisonnée). Onze filosofie is om zo min mogelijk de natuurlijke balans in de wijngaard te verstoren. Als je een natuurlijke balans in de plant hebt, dan heb je een natuurlijk balans in je druif, en uiteindelijk ook in je wijn. Alle producten die wij in de wijngaard gebruiken, zijn biologische producten gemaakt van plant- en fruitextracten.

Door de steile heuvels kunnen wij geen gebruik maken van een tractor om het onkruid te wieden. Daarom zijn wij genoodzaakt om onkruidverdelgers te gebruiken, maar wel zo min mogelijk om erosie te voorkomen.

In tegenstelling tot de rest van Chili is er genoeg water in onze regio, maar het blijft belangrijk om het grondwaterpeil regelmatig te controleren. Dit doen we door het maken van een “calicata”, een zogenaamde testkuil.

Marilu is haar droom begonnen, wij willen deze droom graag voortzetten, zodat wij dit weer kunnen doorgeven aan onze kinderen. De enige manier om dit te kunnen doen, is duurzaam om te gaan met je omgeving en je gemeenschap.

Duurzaamheids certificatie Wines of Chile

Wines of Chile (WoC) is een private non-profitorganisatie, die de Chileense wijngaarden nationaal en international vertegenwoordigt. WoC heeft een officieel duurzaamheidcertificaat dat wereldwijd erkend is. Vanaf 2018 zijn ook onze wijnen officieel duurzaam gecertificeerd. Dit heeft een tijdje geduurd, niet omdat wij niet duurzaam waren, maar omdat dit soort certificaten erg veel tijd en geld kosten. Als een klein familiebedrijf is onze eerste prioriteit om hoge kwaliteitswijnen te maken en daarna om ze te verkopen. We hebben het zolang mogelijk uitgesteld, totdat ik samen met een aantal klanten heb besloten dat het tijd werd om ons te certificeren, omdat het belangrijk is voor verschillende exportmarkten, zoals de Scandinavische landen en Engeland. Daarom heb ik de Familie Marín overgehaald en zitten we nu midden in het proces.

Het Wines of Chile duurzaamheidcertificaat bestaat uit drie secties: rood – het wijnhuis, groen – de wijngaard en oranje – sociale verantwoordelijkheid. Dus naast de duurzaamheid in de wijngaard en het wijnhuis is het ook belangrijk om sociaal verantwoordelijk om te gaan met onze medewerkers. Ik denk dat dit een heel belangrijk aspect is dat door vele biologische wijnbouwers wordt onderschat. De certificatie werkt met een puntensysteem met meer dan honderd criteria waarvan er dertien verplicht zijn, terwijl een minimaal aantal punten behaald moeten worden om gecertificeerd te kunnen worden.

Het is mooi om te zien dat ook Marilu en de familie enthousiast worden om te investeren in bepaalde activiteiten en processen, waardoor we meer punten halen voor de certificering. Nu we het proces van de certificatie bijna hebben afgerond, merk ik dat de grootste voordelen niet direct te maken hebben met het duurzaam handelen in de wijngaard of in het wijnhuis, want dat deden we al… maar wel indirect, namelijk met de manier waarop we ons bedrijf nu runnen. Alle handelingen en processen moeten op papier worden vastgelegd, wat meer structuur biedt en de efficiëntie binnen het bedrijf verbetert. Daarnaast zijn we ons meer bewust van de veiligheid binnen het bedrijf en het welzijn van onze medewerkers en de gemeenschap. Als we het certificaat eenmaal binnen hebben, moeten we elk jaar aan meer criteria voldoen om zodoende zo duurzaam mogelijk te worden!

Mijn persoonlijke doel is om Casa Marín in de toekomst over te dragen aan mijn kinderen als een topbedrijf van binnen en van buiten, waar duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid centraal staan.

Familie Marin

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod