Hartige taart met groene asperges

Hartige taart met groene asperges

Door Wat Schaft de Podcast | 5 april 2021

Een blind gebakken bodem, een lekkere liaison met groene kruiden en afgemaakt met een jonge geitenkaas.

Keukengereedschap:
- Bonen of blindbakkorrels

Ingrediënten (hoofdgerecht voor 4 personen):
- 500 gram groene asperges
- 1 pak bladerdeeg in velletjes of aan een stuk (300-500 gram)
- 200 gram zachte geitenkaas
- 4 eieren
- 300 milliliter crème fraiche
- Bos gemengde verse kruiden (dragon, bieslook, bladpeterselie en/of kervel)

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een quiche of taartvorm met bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg, bekleed het bakpapier en vul met de bonen of blindbakkorrels. Bak de bodem 10 minuten tot het deel licht begint te kleuren. Verwijder de bonen of blindbakkorrels en het bakpapier. Draai de oven terug naar 180 graden en bak de bodem af tot deze goudbruin is.
2. Snij of breek het houterige deel van de onderkant van de asperges af. Als je een vierkante taartvorm hebt gebruikt, kan je de asperges in zijn geheel gebruiken. Snij de asperges anders schijn in stukken van 4-7 cm. Blancheer de asperges in 5 minuten in kokend water met zout. Doe daarna meteen in ijswater en laat uitlekken.
3. Maak de vulling van de quiche door de eieren en de crème fraiche te mengen. Breng op smaak met peper en zout en voeg de gewassen en fijngesneden kruiden toe.
4. Bouw de quiche op door de afgedroogde asperges en verkruimelde geitenkaas in de voorgebakken bodem te doen. Als je een vierkante vorm gebruikt kan je de asperges op een rij leggen en de volgende laag er haaks op leggen. Bij een ronde vorm gebruik je de asperges in stukjes of leg je ze in een cirkel. Druk licht aan zodat er niet teveel ruimte tussen de asperges en de geitenkaas stukjes zitten. Doe de vulling erbij.
5. Bak de quiche in 25-45 minuten af in een oven van 180 graden. Hij is gaar als je er een prikker insteekt en deze er droog uitkomt. De bereidingstijd loopt zover uiteen, omdat hij zeer afhankelijk is van de vorm en het materiaal van de quichevorm. Een aardewerken hoge vorm doet er veel langer over dan een lage metalen vorm, let daar dus goed op. Dien op.

De bodem kan je tot drie dagen van tevoren bakken en bewaren in een trommel. De geblancheerde asperges kan je een paar dagen van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren.


Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod