Ceretto: dynastie en pionier

Ceretto: dynastie en pionier

Door Max Funcke | 28 september 2023

Barolo en barbaresco. zó legendarisch dat het voelt alsof ze altijd de Italiaanse wijnbouw hebben aangevoerd. Maar hun sterstatus is jonger en kregen ze mede door de inspanningen van de Ceretto-broers.


De barolo’s en barbaresco’s zoals wij ze kennen bestaan eigenlijk pas sinds de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Vóór die tijd werden er in Piemonte ook al wijnen van een zekere vermaardheid gemaakt, maar de kwaliteit liep erg uiteen. Bovendien was engelengeduld een vereiste om deze wijnen te maken, en al helemaal om van ze te kunnen genieten.

Om dit beter te begrijpen moeten we het eerst hebben over nebbiolo, de druif waar barolo en barbaresco van gemaakt worden. Nebbiolo rijpt laat en neigt ernaar om veel zuren en tannine te ontwikkelen. Zacht uitgedrukt is het niet de makkelijkste druif om mee te werken. Tot pakweg vijftig jaar geleden was er slechts één (vrij passieve) aanpak om de ferme structuur van nebbiolo te betomen: de wijnen rijpten eerst jarenlang op hele grote houten vaten, en daarna idealiter nog enkele decennia op fles. Dit had een verzachtend effect op de tannine, en het zorgde ervoor dat de wijnen in het beste geval fantastische, complexe smaken en aroma’s ontwikkelden. Maar er zaten ook nadelen aan deze aanpak. Het meest evident: het duurde erg lang eer men van de wijn kon genieten. Daarnaast zorgde de jarenlange vatrijping voor oxidatie, wat de fruitexpressie in de wijnen niet ten goede kwam. Het resulteerde vaak in ruige, rustieke wijnen die slechts hier en daar hun volledige potentie lieten zien.

Revolutie

In de jaren zeventig kwam de ommekeer. Een klein groepje ambitieuze wijnmakers, onder wie de broers Bruno en Marcello Ceretto, besloot om het anders aan te pakken. Actiever. Vinificatiemethoden werden gemoderniseerd, de wijnen werden aantrekkelijker. Ze waren al jong te drinken, maar behielden wél het bewaarpotentieel en dat mooie aroma- en smaakprofiel van nebbiolo. Het ontaardde in een heuse revolutie. Een wereldwijde doorbraak volgde. Barolo en Barbaresco werden respectievelijk tot koning en koningin van de Italiaanse wijn gekroond. Ceretto werd een beroemde naam. Maar de broers waren nog niet klaar; er was nóg een manier waarop deze familie de wijncultuur in de streek ingrijpend zou beïnvloeden.

Geïnspireerd door het bourgondische gedachtegoed bracht Ceretto als eerste wijnhuis in Piemonte de verschillende wijngaarden, en hun unieke eigenschappen, in kaart. Druiven van deze verschillende ‘cru’s’ werden apart gevinifieerd en gebotteld. En wat bleek? De onderlinge diversiteit is enorm. Ieder stukje land heeft zijn eigen verhaal, en vertelt dat middels de wijn die hij voortbrengt. De complexiteit van deze wijnen is ongekend.

Derde generatie

Anno 2023 borduurt de derde generatie Ceretto voort op de prachtige erfenis van hun ouders en grootouders. De signatuur van dit domein, die versmelting van enerzijds de kracht en de structuur van nebbiolo, anderzijds die bourgondische verfijning en lichtvoetigheid, wordt tot op de dag van vandaag gerespecteerd en in stand gehouden. Ieder jaar kan Ceretto weer rekenen op zeer hoge waarderingen in de pers. Met de ambitie om zich volledig te vereenzelvigen met het terroir en de omliggende natuur, stapte Ceretto bijna tien jaar geleden over op biologische wijnbouw. Inmiddels wordt er zelfs volgens biodynamische principes gewerkt.

Oogstjaren2019 Barolo

Een klassiek topjaar. Waterreserves in de bodem en regenval op de juiste momenten zorgden voor precies de juiste hoeveelheid water. Op enkele dagen in juni na werd het op geen enkel moment te warm, en zodoende kregen de druiven ruim de tijd om zich te ontwikkelen. Met name de laatste fase, vanaf begin september, verliep als een droom. De dagen waren warm, de nachten koel. Rijping verliep langzaam en gelijkmatig, waardoor de druiven tussen half en eind oktober met perfecte fenolische rijpheid konden worden geoogst. Dit heeft geresulteerd in zeer gestructureerde barolo’s met een verbluffend bewaarpotentieel.

2020 Barbaresco

Na 2019 was 2020 opnieuw een topjaar, dat verschillend is in stijl. De winter was mild, waardoor de groei van de druiven al snel op gang kwam. Een nat voorjaar zorgde voor voldoende waterreserves. Wat volgde was een hete zomer met een vlotte rijping. Hierdoor hebben de barbaresco’s van 2020 een opulente fruitexpressie en zachte, ronde tanninen. De wijnen hebben een gul, open karakter en heldere zuren. Naar verwachting zullen ze al op jonge leeftijd een volwassen sierlijkheid tonen.

Producten


Barolo

2019 Barolo

Ceretto 0.75l
(Voorverkoop)

64 50

per fles

Barolo Rocche di Castiglione

2019 Barolo Rocche di Castiglione

Ceretto 0.75l
(Voorverkoop)

143 50

per fles

Barbaresco

2020 Barbaresco

Ceretto 0.75l
(Voorverkoop)

58 50

per fles

Barbaresco Gallina

2020 Barbaresco Gallina

Ceretto 0.75l
(Voorverkoop)

128 50

per fles

Barbaresco Asili

2020 Barbaresco Asili

Ceretto 0.75l
(Voorverkoop)

199 50

per fles

Dolcetto d'Alba Rossana

2022 Dolcetto d'Alba Rossana

Ceretto 0.75l

20.75 18 70

per fles bij 6 flessen,
19,30 per fles

Barbera d'Alba Piana

2022 Barbera d'Alba Piana

Ceretto 0.75l
(Voorverkoop)

23 50

per fles

Nebbiolo d'Alba Bernardina

2021 Nebbiolo d'Alba Bernardina

Ceretto 0.75l
(Voorverkoop)

28 90

per fles