Wijn en Corona

Wijn en Corona

Door Neal Martin | 2 april 2021

Een pandemie is een zeer nuttige manier om te ontdekken hoe belangrijk je bent voor de samenleving. Artsen en epidemiologen houden het voortbestaan van de mensheid in hun handen; maar dat kan niet gezegd worden van ons wijnschrijvers. De beschaving zal niet afbrokkelen als we plotseling verdwijnen. Sommigen zien ons waarschijnlijk zelfs liever gaan. Daarom kan het schrijven over wijn in zo’n traumatische periode van de geschiedenis als iets triviaals overkomen. Het lijkt misschien immoreel om bezig te zijn met een luxeproduct als wijn, wanneer je buurman vecht voor zijn leven aan een beademingsapparaat.

Wijnverkoop enorm gestegen

Aan de andere kant, als ons leven een dagelijkse strijd is, zoeken we een gevoel van normaliteit en klampen we ons vast aan de banaliteiten van ons vorige leven, al was het maar om de angst te onderdrukken over wat we in het nieuws lezen. Zo zien we dat sinds het begin van de pandemie de wijnverkoop niet alleen op peil is gebleven, maar zelfs is toegenomen. Het thuis ontkurken van een fatsoenlijke fles is een van de weinige genoegens in het leven die zelfs tijdens de meest draconische lockdown kan doorgaan. Restaurants hebben vreselijk geleden onder de pandemie, maar de internetverkoop van wijn is explosief gestegen. Mensen hebben nu alle tijd. Ze hebben genoeg tijd om te lezen over hun passie; daarom heb ik het geluk gehad om een publiek te hebben, een publiek dat me een inkomen geeft.

Meer dan puur informatief

Dus streef ik er in mijn artikelen meer dan ooit naar om iets te schrijven dat niet alleen informatief is in termen van scores en proefnotities, maar ook vermakelijk. Berichten van lezers die me bedanken voor een artikel waarom ze moesten glimlachen, stemmen me blij verrast en soms nederig. Dat is mijn kleine bijdrage. Natuurlijk zijn er enorme uitdagingen. Met de Franse grenzen gesloten op het moment van schrijven, is het onmogelijk voor mij om Bordeaux en Bourgogne te bezoeken. Een zegen was de vloed aan proefflessen die voor mijn deur aanspoelde, waardoor ik verslagen over Bordeaux en Chablis van 2019 kon schrijven die – paradoxaal genoeg – nog uitgebreider waren dan normaal. Ik weiger nooit een aanbod van een monster, toch is het niet hetzelfde als een bezoek aan de regio, het inspecteren van de wijngaarden, de directe interactie met wijnmakers en de verhalen die zich ontvouwen door gewoon in een wijngebied te verblijven.

Geen wijnreizen meer 

Dat is iets wat ik enorm mis en ik had dan ook het geluk dat ik afgelopen oktober vijf weken kon inplannen om oogstjaar 2019 van het vat te proeven in de Bourgogne. Een van mijn eerste bezoeken was aan Dominique Lafon. Ik was de eerste journalist die hij sinds weken had gezien en hij kon de glimlach niet van zijn gezicht vegen, zo opgelucht was hij dat hij zijn nieuwste jaargang met een buitenstaander kon bespreken. Ik ben daar drie uur gebleven. Ik schrijf dit eind februari en hoop dat de beperkingen in 2021 geleidelijk zullen worden opgeheven. Het enige waar ik op dit moment naar verlang is om wijngebieden te kunnen bezoeken en wijnmakers te zien. Natuurlijk mis ik alle verdere sociale aspecten van mijn werk, maar die komen wel weer. Een ding dat ik heb geleerd, is dat het leven voorlopig onvoorspelbaar is. Het enige wat we zeker weten, is dat over een paar weken de knoppen barsten en de wijnstokken tot bloei komen, zich niet bewust van al het andere dat er in de wereld gebeurt.

Neal Martin is een gerenommeerd Brits wijnexpert en -journalist, gespecialiseerd in Bordeaux, Bourgogne, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Van 2003 tot 2017 schreef hij voor Robert Parkers’ Wine Advocate. Inmiddels schrijft hij al enkele jaren als ‘Senior Editor’ voor het platform Vinous.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod