Spanning en sensatie in Galicië!

Spanning en sensatie in Galicië!

Door Job Joosse | 19 juni 2020

In november 2018 maakten we een inkoopreis naar het midden en noorden van Spanje. We reden van Ribera del Duero, via Campo de Borja, Navarra en Rioja naar Galicië in het diepe noordwesten van Spanje. Een indrukwekkende reis waar we ook lange stukken in de auto moesten zitten en soms door onherbergzaam gebied moesten om bij de verschillende wijnmakers te komen. Vooral op de lange stukken viel het mij op hoe het landschap steeds veranderde. Spanje biedt een grote variatie aan klimaten en bodems, wat indrukwekkend natuurschoon oplevert.

Grote delen van dit land zijn heet en zondoorstoofd, zoals de nodige mensen waarschijnlijk weten van hun vakanties. Zeker met het veranderende klimaat zoeken wijnmakers steeds vaker naar hoger en op het noorden gelegen wijngaarden. In Galicië is dit niet nodig en wordt elke zonnestraal nog steeds gekoesterd. Deze woeste streek in het noordwesten van Spanje, waar het weer wordt gedomineerd door de Atlantische Oceaan, brengt zonder twijfel enkele van de spannendste witte wijnen van het land voort. Enkele sterke troeven zijn de autochtone druiven, die perfect afgestemd zijn op het grillige klimaat, en een nieuwe generatie wijnmakers die heeft aangetoond dat Spanje ook qua witte wijnen mee kan doen met de wereldtop.

Naast Rías Baixas, gelegen pal aan de kust bij Vigo, zijn er nog een paar kleine gebieden die wijnen van grote klasse voortbrengen. Van west naar oost zijn dat Ribeiro, Ribeira Sacra en Valdeorras. De druiven die hier groeien zijn de ondertussen bekende albariño, maar ook treixadura, loureira, torrontés en godello die binnen de frisse en expressieve stijl ieder hun eigen karakter geven aan de wijnen. Galicië staat natuurlijk ook bekend om zijn vis, schaal- en schelpdieren. Een van de mooiste momenten van die inkoopreis was dan ook het bezoek aan Bodegas El Paraguas. We maakten voor het eerst kennis met Felicísimo Pereira en Marcial Pita. Na een rondrit door hun prachtig gelegen wijngaarden bleken ze ook nog wat te eten voor ons te hebben.

Naast de proefflessen werd de tafel al snel gevuld met heerlijke met de hand gesneden jamón ibérico, lokale chorizo, nog warme tortilla van aardappelen, knapperig brood en een schaal vol gamba’s die bereid was met alleen wat zeezout. Vol trots verzekerde Felicísimo ons dat die gamba’s een paar uur daarvoor nog aan het zwemmen waren. Hun Atlántico schitterde bij het eten. Zo goed en eigenlijk ook zo makkelijk kan een wijn-spijs combinatie zijn. De wijnen uit Galicië blijken dan ook nog eens echte culinaire alleskunners te zijn!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod