Een lesje nederigheid

Een lesje nederigheid

Door Job Seuren | 2 april 2021

Wijn is mystiek, geheimzinnig, voor kenners.’ Rare vooroordelen, niet van deze tijd, maar helaas al te vaak gehoord. Gelukkig hebben we dat beeld in deze lockdown, weliswaar toevallig, een beetje kunnen bijschaven. Bas van Kranen, Menno Post en Tomas Bron daagden elkaar uit tot een yakitoriwedstrijd en wat koks kunnen, dat kunnen wij ook. Dus moest er een wijnwedstrijd komen in de vorm van blindproeven. Leuk toch, elkaar een beetje uitdagen om ‘live’ op Instagram een wijn te ontleden? Nou, dat hebben we geweten. Onder het mom van de #ZolderingWineChallenge zijn inmiddels meer dan 450 proefnotities te vinden. Sommeliers, handelaren, liefhebbers, BN’ers, iedereen deed mee.


Zoldering Wine Challenge

Zelfs mensen die de wijnen niet mee proefden zaten urenlang filmpjes te kijken waarin wijnnerds zichzelf kwetsbaar opstelden om rood of wit sap te beschrijven. En dat beschrijven bleek knap lastig. Sommigen (waaronder wijzelf wel 150 keer) gingen compleet de mist in, anderen benoemden tot op de producent nauwkeurig een wijn correct. Tot ieders vermaak, maar ook respect. Wat opviel was hoe lastig het blijkt om zelfs maar een continent goed te kunnen benoemen. Die typisch Nieuw-Zeelandse sauvignon bleek uit Quincy (Loire) te komen en Saint-Emilion lijkt blind in Californië te liggen. Ook blijkt trendgevoelige vinificatie, zoals de moderne stijl Meursault à la Pierre-Yves Colin-Morey of schilweking en natuurwijn, soms zodanig de overhand te hebben dat je niet alleen qua druivenras, maar zelfs qua continent compleet de mist in gaat. Zoals je vaak hoort: blindproeven is een lesje nederigheid.

Drink wat je lekker vindt

Restaurantgasten die normaal uit angst iets doms te vragen maar gewoon de huiswijn bestelden, zagen nu de in hun ogen grote sommeliers een barolo een syrah noemen of een Australische sémillon als Loire sauvignon betitelen. Zonder gêne of schaamte. Of je nou een druif, gebied of producent kunt benoemen of niet, het gaat erom dat je drinkt wat je lekker vindt. Als je in een restaurant iets wil weten moet je dat gewoon kunnen en durven vragen. Je moet ongegeneerd kunnen zeggen dat je iets fantastisch lekker vindt of juist helemaal niet. Wat maakt jou het uit of de sommelier vindt dat jouw smaak niet goed genoeg is? Jij vindt het lekker, toch? En echt, die sommelier denkt dat helemaal niet. Die is allang blij dat je je op je gemakt voelt om de wijn te bestellen en niet angstig naar de huiswijn vraagt. En als hij de door jou gekozen Bret Brothers blind moest proeven, waarschijnlijk had gezegd dat het Pinot Blanc van Birgit Braunstein is.

Job Seuren wist zonder enige horeca-ervaring, maar mét een enorme passie voor wijn het te schoppen tot sommelier bij onder andere De Librije***. In 2019 opende hij met drie partners Restaurant Zoldering in Amsterdam.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod