(Edel)weissburgunder

(Edel)weissburgunder

Door Max Funcke | 15 september 2023

Zoals veel wijnliefhebbers ben ik mij bewust van de grote erkentelijkheid die wij aan Frankrijk verschuldigd zijn. De verscheidenheid aan herkomstgebieden, druiven en wijnstijlen binnen Frankrijk is al meer dan genoeg om een heel leven van te genieten.

Talloze onderdelen van het wijnmaakproces zijn hier óf uitgevonden óf geperfectioneerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna ieder wijnboek begint bij Frankrijk, en dat de globale wijntaal gelardeerd is met Franse termen. Maar je kan niet altijd gelijk hebben. Soms zit zelfs de grootste autoriteit er naast. Ik zal u een voorbeeld geven: ik heb mij altijd verbaasd over het feit dat pinot blanc, het zusje van onder andere chardonnay en pinot noir, door de Franse wijnwet als ‘onedele’ druif wordt bestempeld. Hij wordt vaak gezien als louter ‘vulling’ of een ‘werkpaard’, en in de Elzas mogen er dan ook geen grand cru wijnen gemaakt worden van deze druif.
In omringende landen valt pinot blanc meer in de gratie, en worden er mooie, soms werkelijk prachtige wijnen van gemaakt. Dit zijn vooral Duits-sprekende landen, waar hij luistert naar de naam weiss(er)burgunder. Neem bijvoorbeeld het Italiaanse Südtirol. Hier in de Alpen worden monumentale wijnen gemaakt op basis van deze druif. Wijnen met spanning, lengte en frisheid. Wijnen die een verhaal vertellen. Maar ook langs de Duitse rivieren is het resultaat dikwijls verbluffend. Of neem onze bevlogen Birgit Braunstein, in het Oostenrijkse Burgenland. Zij maakt wijnen op basis van pinot blanc die zich typeren door een soort paradoxale balans tussen strakheid en rondeur. Wijnen die je niet al na één slokje hebt doorgrond, en die zich heel goed met allerlei gerechten laten combineren.
Allemaal leuk en aardig, zullen sommigen van u misschien denken, maar deze gebieden hebben bijna allemaal een koeler klimaat dan Frankrijk. Zou dit de Franse onderwaardering van pinot blanc kunnen verklaren? Dat Frankrijk simpelweg niet de juiste omstandigheden biedt? Dit heb ik ook even overwogen. Maar wie een glas Pinot Réserve proeft van Dirler-Cadé, zal moeten beamen dat er ook in de Elzas grote mogelijkheden zijn voor deze onderschatte druif. Daarom stel ik voor dat u iets uit de onderstaande selectie proeft. Mocht u het daarna met mij eens zijn, dan verzoek ik u het woord te verspreiden, opdat pinot blanc eindelijk de waardering ten deel zal vallen die hij verdient.

Producten