Gastcolumn: Proosten op het leven

Gastcolumn: Proosten op het leven

Door Barbara Barend | 17 juni 2022

Gekscherend zei ik afgelopen weekend dat als wij ooit failliet gaan, dat komt omdat we niet alleen van lekker eten houden, maar de laatste jaren ook de daarbij passende wijnen drinken. Ik kom niet uit een gezin waar we bekend waren met exclusieve wijn. Mijn ouders hadden een huis op Mallorca van mijn oma geërfd, waar we de zomervakanties doorbrachten. Mijn eerste herinneringen aan wijn zijn die van twee-liter colaflessen waarin we voor vijftig peseta (ongeveer 0,30 euro) per liter uit grote houten vaten wijn tapten bij een van de vele lokale wijnwinkels. Mijn ouders waren meer van een cola-tic, en af en toe een glaasje bubbels als er wat te vieren was.
Een goede bourgogne, een lekkere bordeaux, een mooie rioja, het was mij allemaal niet bekend. Maar dat is inmiddels verleden tijd. Ons dorp op Mallorca is tegenwoordig een episch centrum van de Mallorquinse wijn; een van onze lokale vrienden heeft zelfs zijn eigen merk Blue Wine. De grote vaten wijn waaruit je kunt tappen zijn er nog steeds. Maar daarnaast zijn er nu ook exclusieve lokale gebottelde wijnen, zoals onze favoriet Prensal Blanc van het wijnhuis Nonat in Binigrau vlak achter ons huis. Ik heb in de loop der jaren wijn leren drinken en dan vooral in combinatie met eten. Ik vind niets leuker dan naar de sommelier luisteren om te horen welke wijn bij welk gerecht past. En daarom ging bij ons thuis de vlag uit toen Xavier Kat naast ons kwam wonen. Al snel begrepen we dat de Kat van wijnhuis Okhuysen, de beste wijninkoper van Nederland, onze nieuwe buurman was. Arme buurman, het eerste half jaar nadat hij was verhuisd moest hij bij ieder gerecht dat wij kookten een bijpassende wijn leveren met uitleg. Maar inmiddels weten mijn vrouw en ik steeds beter welke wijn past bij onze gerechten. We hebben de buurman zelfs een keer overtoept toen we een oude partij op de kop tikten en wij hém ineens konden laten proeven. Diezelfde buurman belde ik, toen ik ruim een jaar geleden afscheid zou nemen van een vriendin die stervende was en van wijn hield. Ik vroeg hem welke rode en witte wijn hij me adviseerde om mee te nemen. Of we wat te vieren hadden, vroeg hij. ‘Het leven,’ antwoordde ik. Toen die vriendin een paar weken later overleed, stond onze favoriete fles mersault voor de deur met een kaartje erop. ‘Lieve buufjes, deze is voor jullie en proost op het leven. Liefs, de buren’.

Barbara Barend is sportjournaliste, presentatrice en medeoprichter van het magazine Helden. Ze woont samen met haar vrouw en twee kinderen naast Xavier Kat.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod