Verdicchio dei Castelli di Jesi (goccia)
Verdicchio dei Castelli di Jesi (goccia)
Alle wijnen

2021 Verdicchio dei Castelli di Jesi (goccia)

Conti di Buscareto 0.75l

9

95

per fles

De verdicchiodruiven werden met de hand geplukt, zacht geperst en vergist op lage temperatuur. Tot slot rijpte de wijn meerdere maanden ‘sur lie’.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De verdicchiodruiven werden met de hand geplukt, zacht geperst en vergist op lage temperatuur. Tot slot rijpte de wijn meerdere maanden ‘sur lie’.

Proefnotitie

De kleur is helder met een zweem van groen. Het parfum is floraal met tonen van appel, citrusfruit en perzik, en ook iets van hooi. In de mond sappig, levendig en spannend. Een heerlijk pure verdicchio!

Schenkadvies

Nu tot 2025, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Verrukkelijk als aperitief, bij salades en lichte voorgerechten.

Details

Streek

De Marken

Herkomst

Verdicchio dei Castelli di Jesi

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Verdicchio (wit)

Domeininformatie

Conti di Buscareto

Conti di Buscareto is een relatief jong domein in de Marken. Het werd in 2002 opgericht door een tweetal dat zijn sporen had verdiend in de it-branche en met de aankoop van een verwaarloosd domein invulling kon geven aan hun passie voor wijn. Met behulp van de zeer bekende oenoloog Vito Camussi zijn de oude wijngaarden flink onder handen genomen en nieuwe wijngaarden aangeplant. Het domein beslaat nu zo’n 70 hectare wijngaard, verspreid over verschillende herkomstgebieden. Uitgangspunt bij de wijnen van Conti di Buscareto is het in een modern jasje steken van autochtone druivenrassen en tradities. Zo worden heerlijk, frisse witte wijnen gemaakt van verdicchio en sappige rode wijnen van montepulciano, sangiovese en lacrima nera.

Regioinformatie

De Marken

De provincie Le Marche (De Marken) ligt aan de Adriatische Zee en wordt omsloten door wijngebieden als Emilia-Romagna in het noorden, Toscane en Umbrië in het westen en de Abruzzen in het zuiden. Zoals in heel Italië is de wijncultuur hier zo oud als de weg naar Rome. Hannibal wilde Rome via de Marken aanvallen, maar zijn soldaten verloren de strijd omdat ze te veel gedronken hadden van de Verdicchio-wijn. Het is diezelfde verdicchio, een lokaal druivenras, die momenteel een belangrijke rol speelt bij het maken van heerlijke, stuivende witte wijnen. Daarnaast zijn eigenlijk alleen de trebbiano en malvasia belangrijk voor wit. Voor rood nemen montepulciano en sangiovese ongeveer de helft van de totale wijnproductie voor hun rekening. Ze geven lekker sappige en frisse wijnen. De klimatologische omstandigheden zijn hier nog gunstiger dan in Toscane en Umbrië, omdat de Apenijnen veel koude luchtstroming tegenhouden en de Adriatische zee voor verfrissing en een buitje zorgt. Opvallend in dit heuvelige wijngebied is de grote diversiteit aan druiven en de vele soorten wijn. Vroeger was dit nog veel meer het geval, want iedere wijnboer maakte zijn eigen ‘nostrano’, zijn plaatselijke wijn. Eind jaren zeventig is er enige structuur in de Marken aangebracht met als resultaat een officiële DOC-status in 1985.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven