Tavel rosé 'La Dame Rousse'
Tavel rosé 'La Dame Rousse'

2021 Tavel rosé 'La Dame Rousse' - Domaine de la Mordorée

Domaine de la Mordorée 0.75l

21

50

per fles

Voor vele liefhebbers is Tavel dé rosé onder de rosés. Deze van Mordorée vindt zijn weg naar vele toprestaurants over de gehele wereld. Gemaakt van maar liefst zes druivenrassen – grenache (60%), cinsault, mourvèdre, syrah, bourboulenc en clairette – is dit een unieke wijn met veel structuur en concentratie, maar hij is tegelijkertijd mooi droog met een heerlijke frisheid.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Voor vele liefhebbers is Tavel dé rosé onder de rosés. Deze van Mordorée vindt zijn weg naar vele toprestaurants over de gehele wereld. Gemaakt van maar liefst zes druivenrassen – grenache (60%), cinsault, mourvèdre, syrah, bourboulenc en clairette – is dit een unieke wijn met veel structuur en concentratie, maar hij is tegelijkertijd mooi droog met een heerlijke frisheid.

Proefnotitie

Aroma’s van rood en zwart fruit, citrus, peper en kruiden. De smaak is krachtig met levendig fruit als aardbei, kers, aalbes, grapefruit en mandarijn, elegante zuren en een licht kruidige afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2023, 10-12°C

Serveer met

Rode mul filet met antiboise.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Tavel

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Rosé wijn

Wijn karakter

Rosé wijn

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14,5%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), bourboulenc (wit), clairette (wit), cinsaut/ cinsault (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw), syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Domaine de la Mordorée

In Tavel, gelegen tussen Châteauneuf-du-Pape en Avignon, gescheiden door de Rhône, ligt het familiedomein Domaine de la Mordorée. Door Robert Parker opgenomen in zijn boek over de beste wijndomeinen ter wereld. Na het overlijden van wijnmaker Christophe Delorme nam zijn dochter Ambre, geholpen door haar moeder, in 2016 zijn levenswerk over. Een hele grote uitdaging om zo’n klus aan te gaan zonder de bezielende leiding van Christophe, maar de wil was zo groot, dat het haar is gelukt. Ambre lijkt over dezelfde bijzondere kwaliteiten te beschikken als haar vader. De wijnen zijn mede hierdoor nog even geweldig als voorheen, getuige ook de zeer hoge scores in de internationale wijnpers. De werkwijze is biologisch-dynamisch, maar vooral de passie voor het vak leidt tot unieke wijnen, vol karakter.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Tavel: dé rosé onder de rosé's

Ik wist nooit zo goed wat ik met rosé aan moest. De trendy zalmroze kleur, de vaak overheersende smaak van rood fruit en een zoetje; heerlijk op z’n tijd maar ik miste diepgang. Dat rosé wel degelijk complexiteit kan bieden bewijst deze prachtige fles van Mordorée. Niet voor niets wordt tavel ook wel dé rosé onder de rosés genoemd. Deze is gemaakt van maar liefst zes druivenrassen, wat zorgt voor een uniek karakter. Naast rood en zwart fruit proef je citrus, een pepertje en kruiden, en dat maakt deze rosé spannend én elegant. Kortom, ik zal op een mooie zomerdag deze prachtige rosé weer in te schenken! - Kirsten Andringa

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven