Spätburgunder trocken - Rheingau
Spätburgunder trocken - Rheingau
Alle wijnen

2018 Spätburgunder trocken - Rheingau

Weingut Altenkirch 0.75l

15.20

12

95

per fles

Op Altenkirch is slechts 10% van de wijngaarden met spätburgunder beplant. Toch geeft Jasper dit kleine aandeel veel aandacht. Hij is dol op de Duitse synoniem van pinot noir.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Op Altenkirch is slechts 10% van de wijngaarden met spätburgunder beplant. Toch geeft Jasper dit kleine aandeel veel aandacht. Hij is dol op de Duitse synoniem van pinot noir.

Proefnotitie

Wijnmaker en oenoloog Jasper Bruysten weet het elegante karakter van de spät­burgunders uit Duitsland feilloos te accentueren met elegantie, fijn rood fruit, iets aards en een subtiele toets van het eikenhout. De afdronk is complex, mooi fris met een prachtige lengte!

Schenkadvies

Nu tot 2024, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Een heerlijke wijn bij gevogeltje als kip, eend en parelhoen. Onze tip: geniet van deze wijn bij fazant met zuurkool. Een ongeëvenaarde klassieker.

Details

Streek

Rheingau

Herkomst

Rheingau

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw)

Domeininformatie

Weingut Altenkirch

Weingut Altenkirch werd in 1826 gesticht en ligt in het wijndorp Lorch, aan de westkant van de Rheingau. De bedding van de Rijn is ter hoogte van Lorch smaller waardoor de rivier diep in het landschap is uitgesleten. Aan weerszijden liggen steile hellingen met een bodem van leisteen met kwartssporen. Dat maakt de wijngaarden lastig te bewerken. Al het werk op de 15 hectare wijngaard van Altenkirch gebeurt handmatig en is heel arbeidsintensief. Het wijnhuis kreeg een aantal jaar geleden een herstart toen Franziska Breuer-Hadwiger het samen met Andreas von Rosen overnam. De zeer kundige oenoloog Jasper Bruysten werd door hen als wijnmaker aangesteld. Hij probeert de kenmerken van deze bijzondere terroir zoveel mogelijk in de wijn terug te laten komen.

Regioinformatie

Rheingau

Rheingau is door de ligging een uniek wijnbouwgebied: de wijngaarden zijn veelal gelegen op de zuidoever van de Rijn –die hier van oost naar west stroomt- waardoor de zon vrijwel de hele dag op de wijngaarden staat. In het noorden biedt het Taunusgebergte bescherming. Er staat vrijwel alleen riesling aangeplant, behalve bij Assmanshausen waar een klein beetje spätburgunder staat. De Rheingau is beroemd om zijn onderzoeksinstituut in Geisenheim. In dit gebied vonden de Benedictijner monniken per toeval de Edelfäule, de edelrot, uit. Zij wachtten op een sein om met de druivenoogst te beginnen, maar dit duurde zo lang dat de druiventrossen begonnen te rotten. Toen ze besloten om toch wijn van de druiven te maken, bleek die heerlijk. Wijnen met ‘botritus cinerea’ zijn inmiddels wereldberoemd. In de Rheingau streeft men naar een meer Franse kwaliteitsindeling. De beste wijngaarden in een Einzellage (individuele wijngaard) komen in aanmerking voor ‘Erstes Gewächs’ dat gelijk staat aan ‘premier cru’.

Reviews

Een prachtige balans, heerlijk!

Dit is zo’n wijn van onze oosterburen waar ik altijd op teruggrijp. Een elegante, fruitgedomineerde wijn met een mooie lengte. De zachte tanninen en het subtiele houtgebruik zorgen voor een prachtige balans, heerlijk! - Jonathan Nieuwenweg

De volgende dag zelfs nóg meer diepgang

Deze wijn kenmerkt zich door elegantie, rood fruit, iets aards en een subtiele toets van eikenhout – zo omschrijft Okhuysen de wijn. Daar ben ik het mee eens nadat ik voor het eten een eerste slok heb genomen. Traditionele pastagerechten zullen het er goed bij doen, maar ik kies voor lamshaas. Waarbij ik natuurlijk nieuwsgierig ben of de wijn anders smaakt bij het gerecht dan als aperitief. De combinatie lam-wijn of wijn-lam is prachtig en vult elkaar fraai aan. Ik besluit tegen mijn gewoonte in nog wat van de fles te bewaren. De volgende dag heeft hij zelfs nóg meer diepgang gekregen! - Frans Peter Doemen

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven