Riesling Qualitätswein trocken - Mosel
Riesling Qualitätswein trocken - Mosel

2020 Riesling Qualitätswein trocken - Mosel - Sybille Kuntz Weingut

Sybille Kuntz Weingut 0.75l

15

95

17.90

per fles bij een afname van 6 / 16,50 per fles

De druiven worden geplukt in de eerste twee oogstweken, op de wijngaarden van Bernkastel-Kues.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

De druiven worden geplukt in de eerste twee oogstweken, op de wijngaarden van Bernkastel-Kues.

Proefnotitie

Complexe neus met tonen van grapefruit, limoen, kamille en iets van honing en witte bloemen. Heerlijk fris en elegant, mooi droog met rijpheid en spanning en een speelse zoet-zuur balans die de wijnen uit de Moezel zo mooi kenmerken!

Schenkadvies

Nu tot 2026, 8-10°C

Serveer met

Cevice van zeebaars met gember en koriander.

Details

Streek

Mosel

Herkomst

Mosel

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Riesling (wit)

Domeininformatie

Sybille Kuntz Weingut

Sybille werd geboren in een familie van wijnmakers, -handelaren, vatenmakers en kuipers, in het dorpje Lieser in het hart van de Moezelvallei. Zelf kiest ze aanvankelijk voor iets heel anders: een studie Business Administration in Wuppertal, ver weg van de familiewijngaarden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze opent een wijnwinkel om haar studie te bekostigen en leert zo de grote witte wijnen uit Frankrijk en Italië kennen. Veelal strakker en droger, wat indruk maakt op de wijnliefhebster die opgroeide met de traditionele, zoete Moezelwijnen. Sybille ontwikkelt de drang om een Moezel Riesling te creëren die zich kan meten met de cuvées uit de bekende topgebieden. In de jaren tachtig keert ze terug naar Lieser waar haar man Marcus en zij de totale controle over de familiewijngaarden en het wijnmaken krijgen. Ze doen de chemische onkruidverdelgers de deur uit en laten bloemetjes en plantjes tussen de wijnstokken weelderig groeien. De wijnstokken worden daardoor gedwongen om dieper te groeien, en bereiken een grotere diversiteit aan voedingsstoffen. Tegelijkertijd blijft de sterk leisteenhoudende bodem gezond. Dit doet de veertig tot maar liefst zeventig jaar oude wijnstokken goed. Al vanaf haar eerste oogst, in 1984, proef je de verandering: de wijnen bezitten een geweldige mineraliteit, uitstekende natuurlijke zuren en een perfecte balans. Een nieuwe stijl Moezelwijnen is geboren! Sybille is ambitieus en breidt het domein uit. Ook de nieuw aangekochte wijngaarden zijn beplant met oude stokken en hebben een helling van tot wel zeventig graden. De zon schijnt er haast verticaal op, terwijl het water van de Moezel het zonlicht nog eens reflecteert. Dankzij dit uitbundige zonlicht ontwikkelen de druiven zich optimaal en zorgen voor veel geur- en smaakstoffen. Sybille plukt de druiven zo laat mogelijk, opdat deze de tijd hebben ‘karakter’ te ontwikkelen. Het resultaat is verbluffend!

Regioinformatie

Mosel

Het wijnbouwgebied Mosel is genoemd naar één van de drie rivieren in het gebied. Naast de Mosel stromen hier de Saar en de Ruwer. Het gebied is belangrijk voor de productie van Trockenbeerenauslese en Eiswein, maar er komen vooral ook elegante frisdroge wijnen vandaan. Lange tijd had de Duitse wijn een slecht imago: ‘Moezelwijnen’ stonden gelijk aan goedkope hoofdpijnwijnen. Sinds de jaren negentig is dat veranderd. Nu werken wijnbouwers met de nieuwste vinificatietechnieken en dat levert topkwaliteit op. Vooral de zuidhellingen in de nauwe dalen profiteren van microklimaten die uniek zijn in de wereld. De zijrivieren Saar en Ruwer zijn iets koeler. De wijnen uit die gebieden hebben daardoor meer zuren. Dit is een van de redenen waarom er sinds 2007 weer een onderscheid tussen Mosel, Saar en Ruwer op het etiket wordt gemaakt. De belangrijkste druiven hier zijn riesling en müller-thurgau. Bijna nergens ter wereld staan ze op zulke steile hellingen.

Reviews

Complex, fris en aromatisch

Ik ga graag op vakantie in de Moezel, een spectaculair wijngebied. Op het moment dat je de snelweg verlaat en de vallei in rijdt, ben je direct in een andere wereld. Aardige mensen, pittoreske dorpjes en zonovergoten wijngaarden die uit de rivier opstijgen. Sybille is een vrouw met een duidelijke visie. Ze bewerkt haar wijngaarden biodynamisch en stelt bijzonder hoge eisen aan kwaliteit. Toen Sybille me haar wijngaarden liet zien, besefte ik pas echt hoeveel moeite het kost om druiven te verbouwen op hellingen van wel zeventig graden. Alles moet namelijk met de hand gebeuren. Je waardeert zo’n wijn net even meer als je weet hoeveel bloed, zweet en tranen erin zitten. Haar droge riesling is complex, maar ook toegankelijk, fris en aromatisch. - Jeroen Knegt

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven