Montagne Saint-Emilion
Montagne Saint-Emilion
Alle wijnen

2018 Montagne Saint-Emilion

Vieux Chateau Saint André 0.75l

23

95

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Deze montagne saint-emilion heeft altijd een mooie klassieke stijl met fraîcheur en lengte. In 2018 heeft het ook heerlijk voluptueus fruit met rijpe kersen en specerijen, een stevige tanninestructuur, die evengoed veel rondeur heeft en bijdraagt aan het bewaarpotentieel. Grote klasse!

Schenkadvies

Nu tot 2030, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Lekker bij gebraden entrecote of eend, ook heerlijk bij vele andere vleesgerechten. Of als avondwijn bij pittige, harde boerenkazen.

Gidsbeoordeling

Het Okhuysen Proefteam: 16

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Montagne Saint-Emilion

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Merlot (blauw)

Domeininformatie

Vieux Château Saint André

Een goed bewaard geheim in Bordeaux is het familiechateau van ’s werelds beroemdste wijnmaker Jean-Claude Berrouet. Decennia-lang was Berrouet, als wijnmaker in dienst van de familie Moueix, verantwoordelijk voor wijnen als Petrus, Château Lafleur en Château Trotanoy. Inmiddels is Berrouet met pensioen en is zijn zoon Olivier verantwoordelijk voor de wereldberoemde en kostbare wijnen van Petrus. Naast alle activiteiten op Petrus is de familie altijd op de achtergrond in de weer geweest op het kleinschalige familiedomein Vieux Château Saint André in Montagne-Saint-Emilion, gelegen nabij Saint-Emilion en Pomerol. Het domein bestaat uit tien hectare wijngaard met ruim vijftig jaar oude wijnstokken. Net als op Petrus speelt de merlotdruif hier de hoofdrol, aangevuld met cabernet franc en een heel klein beetje cabernet-sauvignon. De wijn wordt bovendien op dezelfde traditionele manier gemaakt, inclusief een rijping van ongeveer twaalf maanden op eikenhouten vaten.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven