Haut-Médoc - Cru Bourgeois
Haut-Médoc - Cru Bourgeois
Alle wijnen

2019 Haut-Médoc - Cru Bourgeois - Clos de May

Clos de May 0.75l

16

95

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Clos de May is kleine ommuurde wijngaard bij Macau op de grens met Margaux. De bodem bestaat uit een dunne laag van kiezel met daaronder blauwe klei, die uitmuntend is voor merlot. Dit zorgt voor een wat onorthodoxe Haut-Médoc van 100% merlot. Heerlijk fris en expressief met tonen van rijpe blauwe bessen, menthol en subtiel wat geroosterde koffieboontjes. De smaak is mooi geconcentreerd met wederom het donkere fruit. De afdronk is lang met een heerlijke fraîcheur. Uitstekend!

Schenkadvies

Vanaf 2023 tot 2034, 16-18°C

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Bordeaux blanc sec

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Merlot (blauw)

Domeininformatie

Clos de May

Château Maucamps ligt in het zuidelijk gedeelte van de Médoc in het plaatsje Macau. In de 18de eeuw was het de residentie van de vooraanstaande familie ‘de Lalanne’. Sinds 1954 is Maucamps, in totaal 58 hectare groot, eigendom van de familie Tessandier. In 1973 herbeplantten zij al hun wijngaarden en kreeg de merlot-druif, die het hier erg goed doet op de lichte kiezelgrond, een voornamere rol. De familie investeerde vervolgens in moderne kelderapparatuur. Met al deze maatregelen kon Château Maucamps zich al snel plaatsen tussen de grote crus bourgeois uit de Médoc. Het château bezit een bijzondere “clos” (ommuurde wijngaard) die volledig met merlot is aangeplant. Gingen de druiven van deze wijngaard voorheen in de châteauwijn, tegenwoordig wordt er een speciale cuvée van gemaakt.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven