Gamay Touraine
Gamay Touraine
Alle wijnen

2021 Gamay Touraine

Domaine Jacky Marteau 0.75l

8

50

per fles bij 6 flessen,
9,70 per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

De neus is fruitrijk en licht peperig. In de mond veel sap, een goede structuur, frivool rood en zwart fruit en een goede bite in de afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 14-16°C

Wijn-spijs advies

Bij een salade met verse geitenkaas, cranberries en gekarameliseerde pecannoten.

Details

Streek

Loire

Herkomst

Touraine

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12,5%

Druivenras

Gamay noir à jus blanc (blauw)

Domeininformatie

Domaine Jacky Marteau

Al bijna twintig jaar maakt Jacky Marteau de heerlijkste Touraine-wijnen. Zijn wijngaarden liggen bij het gehucht ‘la Tesnière’ op een plateau langs de rivier de Cher en brengen wijnen voort van hoog niveau. Bij proeverijen van Loire-wijnen ontvangt Marteau voor zijn wijnen regelmatig een ‘medaille d’or’. Inmiddels staat hij in wijn­kringen bekend als een zeer kundig wijnmaker, die respect toont voor zijn terroir en de natuur. Eiken vaten gebruikt hij niet, omdat het pure sap van de druiven zijn voorkeur heeft. Zijn kennis heeft hij inmiddels overgedragen aan zijn dochter Ludivine en zoon Rodolphe. En ook al geniet hij nu van zijn pensioen, soms kan hij het niet laten om even te assisteren in de wijngaard of kelder.

Regioinformatie

Loire

De Loire, die ontspringt in de Ardèche in het Massif Central en uitmondt in de Atlantische Oceaan, is de langste rivier van Frankrijk. Langs deze rivier bevinden zich vele wijngebieden die een grote diversiteit aan wijnen voortbrengen. Vanuit de Ardèche stroomafwaarts ligt het eerste belangrijke wijnbouwgebied exact halverwege, op de plek waar de rivier afbuigt van noordelijke naar westelijke richting. Dit is het gebied waar de frisse witte wijnen, gemaakt van sauvignon blanc, vandaan komen. De belangrijkste gebieden zijn: Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Verder stroomafwaarts bij de stad Tours (het gebied Touraine) vinden we de gebieden Vouvray en Montlouis waar zowel droge, als zoete en mousserende wijnen gemaakt worden van chenin blanc. Ten westen hiervan liggen de gebieden Chinon en Bourgueil, waar rode wijnen van cabernet franc de boventoon voeren. Bij het stadje Saumur begint het gebied Anjou-Saumur. Aanvankelijk stond Saumur vooral bekend om zoete rosé-wijnen, maar vandaag de dag er wordt ook rode wijn geproduceerd van cabernet franc. De streek wordt geroemd om droge witte en de edelzoete wijnen van chenin blanc. De belangrijkste gebieden zijn Saumur (wit, rosé en rood), Saumur-Champigny (rood), Anjou (rood en wit), Savennières (wit) en Côteaux du Layon (zoet). Vlak voordat de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt, doorkruist de rivier nog het gebied Pays Nantais. Hier komt de beendroge Muscadet vandaan, gemaakt van de druif melon de Bourgogne.

Reviews

Gewoon heerlijk!

Rodolphe Marteau is een expert in het maken van Sauvignon Blanc, net als vader Jacky. Op het 29 hectare tellende, binnen Touraine en in het Cher-dal gesitueerde domein zijn echter ook 4,5 hectare met de blauwe Beaujolais druif gamay beplant. Niet alleen het cultiveren van de druiven geschiedt heel zorgvuldig, via onder meer een natuurvriendelijk, slim systeem waarmee schadelijke larven van vlinders worden voorkomen, maar hetzelfde geldt voor de wijnbereiding. Zo wordt een deel van de gamay trossen bewust niet ontsteeld. De net als een Beaujolais fris te serveren Gamay 2021 offreert lekker wat fruit, bessen voorop, met voorts frisheid en haast iets hartigs. Heerlijk gewoon. - Hubrecht Duijker

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven