Cuvée Boogie - Rheingau
Cuvée Boogie - Rheingau
Alle wijnen

2021 Cuvée Boogie - Rheingau - Jasper-Franz

Jasper-Franz 0.75l

10

95

12.25

per fles bij 6 flessen,
11,40 per fles

Voor de Boogie vergist Jasper alle verschillende druiven apart en componeert hij aansluitend de perfecte assem­blage. De sauvignon brengt fruitigheid, de riesling goede zuren en mineraliteit en de pinot blanc geeft body. In 2021 was de verhouding 40% sauvignon, 40% riesling en 20% pinot blanc.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Voor de Boogie vergist Jasper alle verschillende druiven apart en componeert hij aansluitend de perfecte assem­blage. De sauvignon brengt fruitigheid, de riesling goede zuren en mineraliteit en de pinot blanc geeft body. In 2021 was de verhouding 40% sauvignon, 40% riesling en 20% pinot blanc.

Proefnotitie

Dit oogstjaar hadden de druiven een langere rijpingstijd en door een zonnige, droge oogst bleven de frisheid en fruitigheid in de wijn behouden. Een wijn vol aroma’s van zomers citrusfruit, groene ap­pel en witte bloemen. De smaak is opwekkend en sappig, uiterst fris en mineraal, helemaal Boogie!

Schenkadvies

Nu tot 2024, 8-10°C

Details

Streek

Rheingau

Herkomst

Rheingau

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Riesling (wit), sauvignon blanc (wit), pinot blanc/pinot bianco/weißburgunder (wit)

Domeininformatie

Jasper-Franz

Toen ons het bericht bereikte dat Weingut Altenkirch na bijna twee eeuwen op zou houden te bestaan, sloeg bij ons de paniek lichtelijk toe. Want wijnmaker Jasper Bruynsten heeft de weingut sinds zijn aantreden nieuw leven ingeblazen en de kwaliteit van de wijnen bleef maar steigen. Einde Altenkirch, einde wijnen van Jasper dachten wij. Maar gelukkig, deze man ging gewoon elders in de Reingau, in Lorcher Steillagen, voor zichzelf aan de slag. Onder de naam Jasper-Franz maakt hij wijnen met zijn unieke signatuur; uiterst fris, mineraal, uitgebalanceerd complex, met een juiste zuurgraad en altijd de terroir weerspiegelend. In de Rheingau is de rieslingdruif met 78% nog immer heel dominant, maar ook zien we steeds meer (12,5%) spätburguder (pinot noir), waar ook Jasper verzot op is. Nu de jaren steeds warmer en droger worden, experimenteert hij ook met druiven als sauvignon blanc en cabernet franc.

Regioinformatie

Rheingau

Rheingau is door de ligging een uniek wijnbouwgebied: de wijngaarden zijn veelal gelegen op de zuidoever van de Rijn –die hier van oost naar west stroomt- waardoor de zon vrijwel de hele dag op de wijngaarden staat. In het noorden biedt het Taunusgebergte bescherming. Er staat vrijwel alleen riesling aangeplant, behalve bij Assmanshausen waar een klein beetje spätburgunder staat. De Rheingau is beroemd om zijn onderzoeksinstituut in Geisenheim. In dit gebied vonden de Benedictijner monniken per toeval de Edelfäule, de edelrot, uit. Zij wachtten op een sein om met de druivenoogst te beginnen, maar dit duurde zo lang dat de druiventrossen begonnen te rotten. Toen ze besloten om toch wijn van de druiven te maken, bleek die heerlijk. Wijnen met ‘botritus cinerea’ zijn inmiddels wereldberoemd. In de Rheingau streeft men naar een meer Franse kwaliteitsindeling. De beste wijngaarden in een Einzellage (individuele wijngaard) komen in aanmerking voor ‘Erstes Gewächs’ dat gelijk staat aan ‘premier cru’.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven