Côtes-du-Rhône blanc La Ponce
Côtes-du-Rhône blanc La Ponce
Alle wijnen

2021 Côtes-du-Rhône blanc La Ponce

Domaine des Escaravailles 0.75l

17.95

16

20

per fles bij 6 flessen,
16,70 per fles

Gelijke delen roussanne en marsanne, aangevuld met 20% grenache blanc, vergist en opgevoed op RVS-tank; de melkzure gisting werd geblokkeerd, voor behoud van zuren.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Gelijke delen roussanne en marsanne, aangevuld met 20% grenache blanc, vergist en opgevoed op RVS-tank; de melkzure gisting werd geblokkeerd, voor behoud van zuren.

Proefnotitie

Rijp steenfruit, honing en bloesem, zalvende textuur, prachtig in balans.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Verse schapenkaas, sint-jakobsschelpen met limoensap, schaaldieren, abrikozen- en rabarbertaart, perzikclafoutis met munt en rozemarijn.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côtes du Rhône

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Marsanne (wit), roussanne (wit), grenache blanc/garnacha blanca (wit)

Domeininformatie

Domaine des Escaravailles

De naam Escaravailles verwijst naar een vroeger dorp met de naam Escaravay, wat in het oude dialect ‘scarabee’ bete-kent. Het domein was ooit het bezit van een broederschap uit dit dorp en nog altijd prijkt de scarabee op het etiket. Inmiddels is Domaine des Escaravailles al drie generaties in handen van de familie Ferran. In 1999 neemt Gilles Ferran het stokje over van vader Daniël, die circa 65 hectare wijngaard vol vertrouwen overdraagt aan zijn zoon. De gedreven Gilles pakt de zaken net even wat anders aan en is continu op zoek naar verbetering. Het grootste deel van het domein ligt in het hart van de cru Rasteau, te midden van steenachtige en glooiende heuvels. De wijngaarden zijn rijk aan kalk en in terrasvorm aangelegd op de steile coteaux, waar de zeer oude grenache (tot tachtig jaar oude stokken) zich enorm thuis voelt. Alles is er bij Gilles op gericht om het beste uit de terroir te halen. Niet alleen voor topcuvée La Ponce, maar ook voor zijn buitengewoon goede Côtes du Rhône Les Sablières, afkomstig van een steenachtig terroir nabij het dorpje Villedieu. Tegenwoordig nemen zijn dochters ook een steeds grotere rol op zich.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven