Côtes du Jura
Côtes du Jura
Alle wijnen

2019 Côtes du Jura - Croix & Coubert

Croix & Coubert 0.75l

29

50

per fles

Deze 100% savagnin is een assemblage van percelen in Arbois, Passenans en Château Chalon. De lange en langzame vergisting vindt plaats op een betonnen ei en wordt daarna vervolgd op barriques daarna nog eens achttien maanden cuve. ‘Ouillé’ staat voor de oxidatieve opvoeding die deze wijn krijgt.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Deze 100% savagnin is een assemblage van percelen in Arbois, Passenans en Château Chalon. De lange en langzame vergisting vindt plaats op een betonnen ei en wordt daarna vervolgd op barriques daarna nog eens achttien maanden cuve. ‘Ouillé’ staat voor de oxidatieve opvoeding die deze wijn krijgt.

Proefnotitie

In de aanzet floraal en elegant met subtiele tonen van noten, foelie en rode appel. Een prachtige mollige textuur met gelaagdheid, kracht en structuur. Een wijn met precisie en diepgang. Prachtig!

Schenkadvies

Nu tot 2030+, 8-10°C

Details

Streek

Jura

Herkomst

Côtes du Jura

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenras

Savagnin (wit)

Domeininformatie

Croix & Coubert

De vriendschap van David Croix en Damien Courbet ontstond begin jaren 2000. Ze ontmoetten elkaar toen ze allebei in Dijon studeerden, voordat een van hen daadwerkelijk begon met wijn maken. David werd in 2002 directeur van Maison Camille Giroud en startte in 2005 zijn eigen Domaine des Croix, beide in Beaune. Damien nam het domein van zijn familie in de Jura (Domaine Courbet) over. Door de jaren heen bleven de twee hecht, vaak gebruikten ze elkaar als klankbord of proefden samen. Pas in 2019 besloten ze hun krachten te bundelen en samen wijn te maken. Na een reeks uiterst uitdagende jaargangen in de Jura, had Damien wat interessante druivencontracten op de radar. David had altijd al een zwak gehad voor Jura-wijnen, en de mogelijkheid om onberispelijke, biologisch geteelde druiven van geweldige terroirs te kopen, was te mooi om te laten liggen. Na jaren zelfstandig te hebben gewerkt, waren de twee enthousiast om als duo te werken en iets geheel nieuws te creëren. Ze maakten in 2019 hun eerste drie wijnen samen.

Regioinformatie

Jura

De Jura (Latijn voor ‘bos’) is een gebergte aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het wijngebied heeft zich genesteld op de uitlopers van dat beboste gebergte met van noord naar zuid, uitgestrekte wijngaarden opgedeeld in de Arbois, Château-Chalon, L’Etoile en Côtes du Jura. De wijngaarden zijn hooggelegen, zodat de druiven optimaal kunnen rijpen. De Jura wordt vaak in één adem genoemd met de Savoie, een meer zuidelijk gelegen wijngebied. Net als in de Savoie, kent de Jura ook een hoop onalledaagse druivenrassen. Zo vind je hier bijvoorbeeld de witte druif Savagnin en de blauwe Poulsard. Verder kom je er ook de typische Bourgognerassen chardonnay en pinot noir tegen en dit is niet zonder toeval; de Jura redelijk wat weg qua klimaat en bodemsamenstelling als de Bourgogne. Voordat de druifluis eind 1800 zijn vernietigende werk deed, telde de Jura 20.000 hectare aan wijngaarden. Tegenwoordig is dit nog slechts 2000 hectare. Door de relatief kleinschalige productie in de Jura zijn de wijnen exclusief en soms moeilijk te vinden. Die exclusiviteit zit hem niet alleen in de hoeveelheid, maar ook in de soorten wijn die je in de Jura vindt.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven