Clos Fontà - Priorat Tinto
Clos Fontà - Priorat Tinto
Alle wijnen

2016 Clos Fontà - Priorat Tinto

Mas d'en Gil 0.75l

66

50

per fles

Deze topcuvée is een selectie van de oudste stokken garnatxa en carinyena van tussen de vijftig en negentig jaar oud. Deze stok­ken geven vaak slechts enkele kleine trosjes met zeer geconcentreerd fruit. De lange houtrijping zorgt voor intensiteit en structuur.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Deze topcuvée is een selectie van de oudste stokken garnatxa en carinyena van tussen de vijftig en negentig jaar oud. Deze stok­ken geven vaak slechts enkele kleine trosjes met zeer geconcentreerd fruit. De lange houtrijping zorgt voor intensiteit en structuur.

Proefnotitie

Een indrukwekkende gelaagdheid met gracieuze tonen van steranijs, kruidnagel, rijpe bramen en zwarte peper. Op de haast eindeloze afdronk een subtiele zilte, minerale toets die een immense span­ning en diepte geeft!

Schenkadvies

Vanaf nu (uit karaf) tot 2035, 16-18°C

Wijn-spijs advies

De concentratie en kracht van deze wijn vragen om een stevig mediterraan getint stoofgerecht met wild.

Details

Streek

Cataluña

Herkomst

Priorat

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch in conversie

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

15%

Druivenrassen

Carignan/cariñena/carignano/mazuelo (blauw), grenache noir/garnacha tinto (blauw)

Domeininformatie

Mas d'en Gil

Mas d’en Gil is een familiedomein in Bellmunt, Priorat, dat zowel een bijzondere historie als een unieke ligging heeft. Om te beginnen met die historie: Pere Rovira kocht het domein en schonk het vervolgens aan zijn dochters Pilar en Marta. Pere wilde het stuk grond graag in de familie brengen, omdat hij – zelf ook wijnmaker – de potentie van de hooggelegen wijngaarden zeer groot achtte. Dat had hij goed ingeschat: de wijngaarden profiteren van koele winden en zijn diep geworteld in een ondergrond bestaand uit ‘llicorella’, een zeldzame leisteengrond. En wat betreft de inschatting van de capaciteiten van zijn dochters had hij het al helemaal bij het rechte eind. Mas d’en Gil is hedendaags een van de beste wijnproducenten van Priorat.

Regioinformatie

Cataluña

Als een ‘land binnen een land’ is Catalonië een uitzonderlijke streek, met trotse Catalanen met hun eigen cultuur en taal. Het rijkste gebied van Spanje, met als hoofdstad Barcelona, loopt op veel gebieden voor op de rest van het land. Denk maar aan de revolutionaire gastronomische vernieuwing, die hier begon in de keukens van Ferran Adrìa en andere chefs. Zij combineerden traditionele streekingrediënten met innovatieve technieken. Diezelfde tendens is ook in de Catalaanse wijnindustrie terug te zien. Wijnbouw is hier al eeuwenoud, maar de Catalanen lopen met hun moderne vinificatietechnieken voor op de rest van het land. Zo gebruikten ze als eersten in Spanje roestvrijstalen fermentatietanks. De wijngaarden in de streek beslaan ongeveer 60.000 hectare, wat zo’n 38 miljoen liter wijn per jaar oplevert. Veel daarvan gaat richting Barcelona, maar een aanzienlijk deel is bestemd voor export. Catalonië heeft tien DO’s (Denominacíon de Origen) en de overkoepelende DO Catalunya. Daarbinnen zijn spannende wijnen van zowel lokale als internationale druivenrassen te vinden. Wijnen zijn er in alle denkbare stijlen, van krachtig rood tot elegant mousserend. De cava is de bekendste Spaanse bubbel.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven