Chenin blanc Old Vines '1962' - Piekenierskloof
Chenin blanc Old Vines '1962' - Piekenierskloof
Alle wijnen

2019 Chenin blanc Old Vines '1962' - Piekenierskloof

Kruger Family Wines 0.75l

21.90

19

75

per fles bij 6 flessen,
20,40 per fles

Druiven van een zeer oude wijngaard, uit het hooggelegen Piekenierskloof in Citrusdal, van eigenaar Potgieter van Zyl. Na een zachte en langzame persing, vergistte het sap op lage temperatuur op cementen eieren, waar hij acht maanden verder rijpte ‘sur lie’.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Druiven van een zeer oude wijngaard, uit het hooggelegen Piekenierskloof in Citrusdal, van eigenaar Potgieter van Zyl. Na een zachte en langzame persing, vergistte het sap op lage temperatuur op cementen eieren, waar hij acht maanden verder rijpte ‘sur lie’.

Proefnotitie

Een prachtig intense chenin blanc, met een grote complexiteit en gelaagdheid. Steenvruchten, citrusfruit, bloemen, mineralen, schitterende zuren, een brede structuur en een geweldige lengte.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Op de huid gebakken snoekbaars, aardappelpuree en een saus van gerookte paling.

Details

Streek

Olifants River

Herkomst

Piekenierskloof

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenras

Chenin blanc (wit)

Domeininformatie

Kruger Family Wines

Johan Kruger is een zeer bevlogen en kundig wijnmaker. In 2005 won hij de prijs van Young South African Winemaker of the Year en ontving hij vijf sterren in de toonaangevende Platter wijngids. In Stellenbosch maakte hij furore op het wijngoed van zijn vader, Sterhuis, maar door de nodige onenigheid besloot Johan voor zichzelf te beginnen. Hij was al langere tijd zeer onder de indruk van de opkomende ‘cool climate’ regio’s van de West Kaap in Zuid-Afrika en had hier veel vrienden die hem wilden helpen. Zo begon Johan het waanzinnige project ‘Kruger Family Wines’, waarbij hij in de koele klimaatzones wijngaarden van zeer hoge kwaliteit opspoort en (indien nodig) de boeren volgens zijn filosofie het land laat bewerken om vervolgens de druiven van hen te kopen. Bij de wijnen van Johan draait het om souplesse, elegantie en balans.

Regioinformatie

Olifants River

Olifants River volgt de brede vruchtbare vallei van de gelijknamige rivier die van het bijna uiterste noorden van de Westkaap naar het zuiden stroomt. Over een lengte van 150 kilometer, tussen de districten Lutzville en het zuidelijke Citrusdal vind je een diversiteit aan terroirs. Het klimaat verschilt van relatief warm tot koel met redelijk weinig neerslag, vergeleken met andere Zuid-Afrikaanse wijnregio’s.

Reviews

Gastronomisch zeer breed inzetbaar

Zuid-Afrika is naast een van mijn favoriete vakantielanden ook een van mijn favoriete wijnlanden. De filosofie van Johan Kruger spreekt mij enorm aan. Hij gebruikt druiven uit koelere regio’s zoals de kustgebieden van de Kaap en Piekenierskloof. De druiven van deze chenin blanc komen van zestig jaar oude, hoog aangeplante stokken en die concentratie proef je terug in het glas. De romige structuur en fijne zuren zorgen voor een gebalanceerde wijn, die gastronomisch breed inzetbaar is. Ik werk als sommelier in een restaurant in Haarlem en schenk hem bij bijvoorbeeld gegrilde zeeduivel, zwaardvis of bij romige pastagerechten. - Paul Geerts, sommelier bij Ratatouille*

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven