Chant des Vignes - Jurançon sec

2019 Chant des Vignes - Jurançon sec - Domaine Cauhapé

Domaine Cauhapé 0.75l

11

95

per fles

Gemaakt van de gros-mansengdruif, die na een koude schilweking op roestvrijstalen tanks werd gevinifieerd en opgevoed, om het stuivende en exotische karakter van de druif extra te benadrukken.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Gemaakt van de gros-mansengdruif, die na een koude schilweking op roestvrijstalen tanks werd gevinifieerd en opgevoed, om het stuivende en exotische karakter van de druif extra te benadrukken.

Proefnotitie

Expressief parfum van citrus, exotisch fruit, lentebloesem, witte peper, fijne kruiden en een vleugje venkel. De smaak is prachtig droog, met sprankelende zuren, biedt in de aanzet rijp wit fruit, veel sap, een goede structuur en eindigt in een secondelange frisse afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2023, 8-10°C

Serveer met

Met zijn expressieve karakter en subtiele exo­tische tonen een zeer goede begeleider bij de Azia­tische keuken, bijvoorbeeld bij een salade met garnalen, rijstnoedels en sesam.

Details

Streek

Zuid-West

Herkomst

Jurançon

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Gros manseng (wit), camarelet (wit)

Domeininformatie

Domaine Cauhapé

De geschiedenis van de Jurançon-wijn is oud en dateert uit de tijd van de Romeinen. In de achttiende eeuw beschouwde men jurançon als een godendrank, die ook wel ‘vin du roi’ werd genoemd. Begin vorige eeuw kwam het gebied door de allesverwoestende druifluis in verval en pas in de jaren zeventig werd het gebied nieuw leven ingeblazen door de oprichting van de cave coopérative. Het leed was geleden en steeds meer boeren keerden terug naar hun land en kozen voor de wijnbouw. Zo ook Henri Ramonteu die begin jaren tachtig besloot zijn koeien en weilanden te verkopen om zich uitsluitend toe te leggen op de wijnbouw. Hij kocht wijngaarden, volgde een oenologische opleiding, liet zijn koeienstal ombouwen tot een oogverblindende vinificatiehal met de modernste apparatuur en werd binnen een paar jaar de meest toonaangevende producent van Jurançon.

Regioinformatie

Zuid-West

Het zuidwesten van Frankrijk bestaat uit vele verschillende wijngebieden. Direct ten oosten van het wijngebied Bordeaux liggen de Bergerac en Côtes de Duras. Dit is het stroomgebied van de rivier de Dordogne. De rode, droge witte en edelzoete wijnen uit deze gebieden tonen veel overeenkomsten met die uit Bordeaux voor wat betreft stijl en druivenrassen. Als we de Garonne stroomopwaarts richting het zuidoosten volgen, komen we langs gebieden als Buzet en Gaillac met stevige rode wijnen en prachtige zoete wijnen. Meer naar het zuiden -tegen de Pyreneeën aan- liggen beroemde gebieden als Madiran en Béarn met geconcentreerde, diepgekleurde rode wijnen en Jurançon, met zijn verrassende droge en zoete witte wijnen. Le Sud-Ouest heeft altijd moeten opboksen tegen zijn buur Bordeaux met zijn beroemde wijnen. Vooral het klimaat is uniek te noemen daar het een overgangszone is van het gematigde zeeklimaat naar de warmte van de Méditerranée. Vandaag de dag maakt men hier zeer interessante wijnen in alle stijlen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is het gebied bekend om zijn Armagnac en de rariteit Floc de Gascogne en heeft het gastronomisch een reputatie hoog te houden (confits de canard en foie gras).

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Wijnen