Apremont '1248' - Vin de Savoie
Apremont '1248' - Vin de Savoie
Alle wijnen

2021 Apremont '1248' - Vin de Savoie

Domaine Genoux 0.75l

19.50

17

50

per fles bij 6 flessen,
18,15 per fles

Vernoemd naar de immense aardverschuiving die in het jaar 1248 plaatsvond. In 1919 plantte grootvader Genoux de jacquère aan op het ‘puin’ van deze aardverschuiving.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Vernoemd naar de immense aardverschuiving die in het jaar 1248 plaatsvond. In 1919 plantte grootvader Genoux de jacquère aan op het ‘puin’ van deze aardverschuiving.

Proefnotitie

De neus is zuiver met florale tonen, wilde kruiden en citrusfruit. De gevleugelde uitspraak ‘gebottelde berglucht’ is hier dan ook op zijn plaats. De smaak is fris en elegant met een mooie concentratie en prachtige lengte op de minerale afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 10-12°C

Details

Streek

Savoie

Herkomst

Vin de Savoie - Apremont

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

11,5%

Druivenras

Jacquère (wit)

Domeininformatie

Domaine Genoux

Eigenaren van Château de Mérande zijn André en Daniel Genoux, zesde generatie wijnmakers, die alles uit de bijzondere wijngaarden proberen te halen. Deze zijn gelegen op steile hellingen en beplant met enkel autochtone druivensoorten als mondeuse, altesse en jacquère. De waardering voor de rijke historie, lokale traditie en oog voor de natuur moesten in hun missie voorop staan. Sinds 2000 zijn verlaten percelen opnieuw beplant met de lokale druivenrassen. In 2009 is het domein biologisch gecertificeerd en wordt er vol overtuiging biologisch-dynamisch gewerkt in de wijngaarden. Alle druiven worden met de hand geoogst om de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen. Ook in de kelder kiezen ze voor een heel pure benadering: door perfect rijpe druiven te oogsten is de interventie hier minimaal. Château de Mérande is schitterend gelegen aan de voet van de Franse Alpen in de ‘Combe de Sa­voie’ bij het dorpje Arbin, aan de rivier de Isère. Het domein beslaat twaalf hectare wijngaarden. Zeven hectare is beplant met de blauwe mondeuse. Door de ligging en zonrijke expositie van de steile wijngaarden rondom het dorp wordt deze druif hier perfect rijp. Twee hectare is beplant met roussanne, die zijn grote reputatie heeft opge­bouwd in de noordelijke Rhône, maar hier zijn ei­gen herkomstbenaming heeft, Chignin-Bergeron. De rest van de wijngaarden staat aangeplant met de druiven jacquère, altesse (voor de roussette de Savoie), wat gamay noir à jus blanc en de bijna vergeten persan. Alle wijnen zijn spatzuiver, bezitten een verkwikkende zuurgraad, maar zijn daarnaast gul en rijk!

Regioinformatie

Savoie

Ter hoogte van Lyon in de Franse Alpen liggen de departementen Savoie en Haut-Savoie en horen tot de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Een klein deel van het wijngebied ligt in het departement Isere en Ain. In Ain ligt Bugey en Savoie Bugey worden nog wel eens als een wijngebied benoemd. Grote plaatsen in het kleine wijngebied zijn onder meer Chambery en Aix-les-Bains. Voor wit zijn veel aangeplante druivenrassen jacquère, roussette, malvoisie, molette, gringet, mondeuse blanc en chardonnay en voor rood mondeuse, gamay, chasselas, persan en pinot noir. In de Alpen zijn de winters vrij koud en de zomers warm met veel zon. De meren hebben een gunstige invloed op de groei van de druiven. De bodem is rotsachtig en bestaat uit kalk en mergel. In de Savoie vind je witte, rode en rosé wijnen, voornamelijk droog, fris en licht gemaakt van jacquère.

Reviews

Tintelend en loepzuiver

Zijn heldere, uitgesproken frisse, bijna tintelende. loepzuivere smaak doet bijna denken aan gebottelde berglucht of een bergbeek. Geen wonder, deze ook fris citrusfruit bezittende, lichte, slechts 11 procent alcohol bevattende wijn werd geboren in de bergachtige Savoie waar het licht helder is en de lucht schoon. Als druif diende de regionale jacquère die door André en Daniel Genoux duurzaam wordt geteeld. De broeders vormen de zesde generatie wijnbouwers, en bewerken 12 hectare. Hun vier à zes weken zorgvuldig vergiste Apremont, een verrukkelijke vooraf-, salade- en viswijn. - Hubrecht Duijker

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven