Het boeiendste wijnland van dit moment

Het boeiendste wijnland van dit moment

In Spanje gebeurt het!

Eerder dit jaar vierde ons team de 155e verjaardag van Okhuysen. We konden ons daarvoor geen betere bestemming indenken dan Spaans Baskenland, luilekkerland voor liefhebbers van de gastronomie. We hebben ons daar drie dagen prima vermaakt in de gezellige barretjes van San Sebastián, nippend van onze glazen rioja en txakolina. Terwijl we door het heuvelachtige Baskenland reden, viel het ons weer op hoe groen en koel het hier eigenlijk is. Geen wonder dus dat dit gedeelte van Spanje wijnen met zoveel fraîcheur voortbrengt, terwijl dat niet altijd het beeld is dat mensen bij Spaanse wijn hebben. Als er echter één land is waar een waaier aan stijlen wordt geproduceerd, dan is het Spanje wel. Met name als het gaat om frisse, elegante wijnen waarbij terroirexpressie voorop staat, doet Spanje tegenwoordig volop mee. Denk maar eens aan de minerale albariño’s uit Rías Baixas of de aardse mencía’s uit Bierzo: wijnen waarbij mensen in eerste instantie verrast kunnen zijn dat ze uit een dergelijk warm land kunnen komen.


'Als er echter één land is waar een waaier aan stijlen wordt geproduceerd, dan is het Spanje wel!'En daar zit hem precies de paradox. Het grootste gedeelte van Spanje is namelijk ook echt warm. Helemaal met de opwarming van het klimaat zijn hele gedeeltes van het land inmiddels zeer droog. En daarom richten jonge generatie wijnmakers zich hier op de koelere gebieden met interessante terroirs. Die vinden ze bijvoorbeeld aan de kust, maar ook door de hoogte op te zoeken. Daar koelt het ’s nachts flink af en behouden de druiven hun frisse zuurgraad. Bovendien zien we dat deze nieuwe generatie wijnmakers echt out of the box durft te denken. Ze stappen af van tradities als langdurige houtrijping en het gebruik van termen als crianza of reserva. In plaats daarvan speuren ze naar de mooiste wijngaarden met oude stokken en streven ze naar de puurste expressie van die bijzondere terroirs, bijvoorbeeld door elk perceel apart te bottelen als microcuvée. Via een vriendin uit Bordeaux, die er een sport van heeft gemaakt om opkomende wijnmakers te scouten, kwamen wij in contact met vertegenwoordigers van deze Spaanse wijn-avant-garde. Stuk voor stuk ambitieuze mannen en vrouwen, die ondanks hun jonge leeftijd veel van de wereld hebben gezien, stages hebben gelopen bij collega’s in het buitenland en die opgedane kennis weer mee terug naar huis hebben genomen. Met enige trots kunnen we zeggen dat we inmiddels een aantal van hen vertegenwoordigen. In de volgende pagina’s stellen we hen dan ook graag aan u voor.


Gelukkig komt u op deze pagina’s ook een aantal bekende gezichten tegen. Wijnmakers met wie we al jaren werken, sommige zelfs al decennia, maar die niettemin óók elke dag keihard werken om nog mooiere, nog betere, nóg lekkerdere wijnen te maken. Om deze brochure zo overzichtelijk mogen te maken, hebben we onze Spaanse domeinen onderverdeeld in vier thema’s. Allereerst presenteren we onze witte topwijnen, wat ons betreft dé wijnen van dit moment. Vervolgens lichten we een aantal vooroplopende domeinen in Catalonië uit en presenteren we onze meest innovatieve wijnmakers uit Bierzo en Rioja. We sluiten af met een prachtige selectie Spaanse rode cultwijnen waar je topsommeliers ’s nachts voor wakker kunt maken. Viva el vino, viva España!


Bekijk de brochure hier