Tijdens alle chateaubezoeken die wij in de laatste week van
april aflegden, ging het hierover; de grote paradox van het jaar 2022. Hoe was
het mogelijk dat een dergelijk warm en droog jaar zulke aromatische,
gebalanceerde en zelfs frisse en soms delicate wijnen heeft voortgebracht? Er
kwam niet een heel eenduidig antwoord op, maar toch proberen we met onze
analyse te komen. De reflectie die we het meest kregen over het jaar was dat
“de wijnstok zich voorbeeldig aan de extreme omstandigheden heeft weten aan te
passen”. Hierop werd regelmatig aangevuld dat de eerste hittegolf al heel vroeg
in het jaar was, in mei. Ten eerste zijn de dagen dan nog korter en is de zon
minder hevig. Zoals een wijnmaker ons zei: “Als je vroeg in het jaar al gaat
zonnen, verbrand je minder erg en went je huid. In de zomermaanden verbrand je
dan ook minder snel.” Kortom, doordat de eerste hittegolf heel vroeg kwam, ging
de wijnstok al vroeg in een soort van overlevingsstand waardoor hij
voorzichtiger met zijn waterreserves omging, minder blad liet groeien en beter
bestand was tegen de droogte. Dat was ook echt een kenmerk van het jaar: de
wijnstok groeide minder hevig dan gebruikelijk.
Daarnaast waren er nog twee belangrijke factoren. Zo viel er
weinig regen, maar wel op belangrijke momenten. Bijna in geheel Bordeaux was er een goede
dosis neerslag in juni, waardoor de wijngaard weer even op adem kwam en ook in
augustus en september waren er bescheiden, maar goed getimede buitjes. En als
laatste factor gaat men – bijvoorbeeld in vergelijking met 2003 – totaal anders
om met de wijngaard. Zo wordt er minder geploegd, wat zorgt voor minder
verdamping van vocht uit de grond, en laat men meer gewassen groeien tussen de
wijnranken. Je zou denken dat dit concurrentie oplevert, maar het leidt vooral tot
meer bodemleven en een luchtigere grond. Regen die valt, dringt dan dieper de
grond in. Bovendien zorgen de gewassen voor schaduw en koelte van de toplaag
van de grond. Een wijnmaker vertelde ons dat ze dit jaar de temperatuur gemeten
hadden op een begroeid stuk en een geploegd stuk. Het verschil in temperatuur
was maar liefst 10˚C! Op het moment van echte droogte, in de zomermaanden, worden
gewassen ‘platgelegd’; de grond is dan wel bedekt, maar neemt geen water meer
op, waardoor de neerslag die valt direct naar de wijnstok gaat.
Natuurlijk waren de omstandigheden extreem en waren niet alle
percelen hiertegen bestand. De meest drainerende bodems hadden het zwaar en ook
jonge aanplant, met wortels die onvoldoende diep gaan, kwam onvoldoende aan
voeding. Dit bracht met zich mee dat er alsnog geselecteerd moest worden en dat
er ook wijnen zijn die uiteindelijk minder interessant zijn. Maar zeker de
wijnstokken op de topterroirs, die goede toegang tot waterreserves hadden, bleven
tot in oktober in het blad. Het blad bleef zelfs fris en groen, zoals we op
foto’s zagen bij Haut-Bailly in Pessac-Léognan. Een opmerkelijk fenomeen, waar
veel mensen gedurende de proefweek het met ons over hadden.
Een ander belangrijk punt voor het maken van kwaliteit was de
vinificatie. De druiven waren door de omstandigheden klein en compact, met
dikke schillen en relatief weinig sap. De zuren, kleurstoffen en tanninen waren
flink geconcentreerd. Bij de vinificatie moest daarom worden opgelet dat er niet te veel extractie zou worden toegepast.
Vaak hoorden we het woord ‘infusie’ van de schillen. Er werd minder ‘geremonteerd’
of in ieder geval zacht en voorzichtig en de wekingen waren korter. De
vinificatie gebeurde op een lagere temperatuur en men probeerde reductiever te
werken (minder invloed van zuurstof). Wijnmakers die dit allemaal goed
beheersten, maakten misschien wel de beste wijnen ooit. Wij proefden dit jaar
in ieder geval wijnen van een ongekende schoonheid; aromatisch en expressief,
met stijlvolle, rijpe tanninen, een ongekende frisheid, zuiver en precies.
Opvallend is ook dat de alcoholniveaus niet extreem hoog liggen, maar meestal
tussen de 13,5 en 14,5 Vol. procent. Daarnaast kunnen we stellen dat dit warme
en droge jaar niet enkel excellente cabernets heeft opgeleverd, maar ook even
zo mooie merlots. Onze favorieten vind je dan ook op beide oevers en zelfs in
alle appellations. Wat dat aangaat is 2022 niet een ‘jaloers’ jaar.
Het uiteindelijke succes van de komende voorverkoopcampagne zal dan ook niet afhangen van de kwaliteit van de wijnen, maar meer van de prijzen. Met een topkwaliteit, een relatief kleine oogst en gestegen productiekosten, zullen de chateaus hun prijzen graag zien stijgen. Maar met de inflatie, een onzekere markt en een hogere rente dan de laatste jaren zullen met name de Bordelaise handelshuizen (négociants) geen risico willen nemen door het aanhouden van grote voorraden. Bovendien zullen veel eindconsumenten ook voorzichtig zijn. Het worden dus weer zeer boeiende weken, waar wij ons alleen maar op kunnen verheugen.
Door je persoonlijke gegevens te verwijderen wordt de toegang tot je account verwijderd. Hierdoor kan je niet meer bij je bestelgeschiedenis en andere gegevens.